Home | blog | Iets over de zin van het leven

Iets over de zin van het leven

Afgelopen weekend zapte ik toevallig langs Buitenhof. Niet echt een programma waar ik snel naar kijk maar dit keer sprak het onderwerp me aan. In het programma werd journalist Fokke Obbema geïnterviewd over zijn boek ‘de zin van het leven’.

Nadat hij bijna overleed aan een hartstilstand sprak hij met 40 mensen over hun visie op de zin van het leven in een poging zelf een antwoord te vinden op deze vraag. Ik denk en praat met anderen ook graag over de zin van het leven. Gewoon uit nieuwsgierigheid. Ik ben benieuwd waarom iemand leeft zoals hij leeft en kiest wat hij kiest. Misschien kan ik er nog wat van leren.

You can do anything, but not everything

Want dat kiezen vind ik namelijk het aller-aller-moeilijkste wat er is in het leven. Kiezen voor het één betekent namelijk ook niet kiezen voor het ander. En ik vind zoveel dingen leuk en boeiend om te doen. Zelfs als een dag uit 48 uur zou bestaan zou ik nog te weinig tijd hebben. De uitspraak ‘you can do anything, but not everything’ is voor mij een goede reminder als ik weer eens te veel dingen in een dag probeer te proppen.

Eindeloze lijstjes

In mijn hoofd borrelen continu nieuwe ideeën maar ik heb altijd te weinig tijd om ze goed uit te voeren. En dat vind ik mateloos irritant!

Om het tekort aan tijd en het overschot aan ideeën in balans te krijgen, begon ik met het maken van to-do-lijstjes. Ik schreef elke dag op wat ik allemaal wilde doen om maar zoveel mogelijk resultaat uit een dag te persen.

Het gevolg was dat ik ’s avonds doodop was en nog een halve lijst met taakjes over had. De hele dag gerend en toch een onvoldaan gevoel. Allemaal in een poging om maar niet te hoeven kiezen. Niets los te hoeven laten wat ik gaaf vind om te doen. En op de lange termijn werkt dat niet.

Keuzes en consequenties

En dus zat ik die zondagochtend alleen op de bank. Man en kinderen waren naar Ballorig om mama een beetje rust te gunnen. Ik had al twee dagen een dikke migraineaanval en begon weer een klein beetje op te krabbelen.

En toen vertelde Fokke over een filosoof die stelt dat we elke dag de vrijheid hebben te kiezen wat we willen. En dat ben ik tot op zekere hoogte met hem eens.

Maar hoewel je elke dag de vrijheid hebt om te kiezen, wil ik daar wel een stukje aan toevoegen. Namelijk dat je niet vrij bent van de consequenties van je keuzes. Wanneer je het één kiest, moet je soms het ander loslaten om vooruit te komen.

Uit de ratrace

De conclusie op die stille zondagochtend was dus dat het anders moet. Meer rust. Meer tijd voor elkaar. Meer genieten van de kleine dingen in het leven. Uit de ratrace stappen met to-do-lijstjes en prestatiestress.

Zoals Fokke het zo mooi verwoorde: na zijn hartstilstand werden de grote dingen klein en de kleine dingen groot. Meer tijd doorbrengen met geliefden en minder tijd besteden aan dingen die er uiteindelijk niet toe doen.

Kun je beslissen om gelukkig te zijn?

Maar ja, hoe doe je dat? Er moet ook geld verdiend worden en een mens heeft verplichtingen. Toen dacht ik aan de volgende quote: Happiness is not trying or finding, it’s deciding. En misschien ligt daarin wel de waarheid.

Stoppen met de ratrace belangrijk te vinden. Stoppen met het nastreven van doelen, van resultaat. Gewoon authentieke, inspirerende dingen creëren die mij raken en die ik wil delen met de wereld. En dan maar kijken waar me dat brengt. Het doel is de reis en niet de bestemming.

Kleine zijn grote momenten

Want, “how we spend our days, is how we spend our lives”. En daarin schuilt voor mij wel een absolute waarheid. Als mijn tijd komt en ik terug kijk op de zin van mijn leven dan hoop ik dat dit een leven vol was met liefde en gezelligheid. Dat we met ons gezin heel veel mooie momenten samen hebben gehad. Dat we samen mooie plekken hebben bezocht en herinneringen hebben verzameld. En dat de kleine momenten de grote momenten waren en deze niet zijn overschaduwd door zorgen over prestatie, carrière en geld.

 

 

Muursticker you are free to choose but you are not free from the consequence of your choice

14.95

Muursticker how we spend our days is how we spend our lives

14.95

Muursticker happiness is not trying or finding, it’s deciding

14.95